Thursday, November 24, 2011

Akibat Terlalu..........

1.Terlalu lama berdiri - merosakkan tulang. Urat sekitar kaki menjadi kembang.
2. Terlalu lama duduk - merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur.
3. Terlalu lama berjalan - merosakkan urat.
4. Terlalu lama melihat - merosakkan darah.
5. Terlalu banyak tidur - merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh jodoh!
6. Terlalu banyak ketawa /gembira - merosakkan usus.
7. Terlalu kerap marah - merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.
8. Terlalu banyak berfikir - merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut.
9. Terlalu banyak bersedih - merosakkan jantung.
10. Terlalu merana - merosakkan paru-paru.
11. Terlalu takut - merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung..
12. Terlalu kerap terkejut - merosakkan pundi hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami.
13. Terlalu banyak makan - merosakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk.
14. Terlalu banyak minum minuman berais - merosakkan otot & lambung. Badan menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit & tidak kelihatan awet muda..
15. Terlalu banyak masa lapang - merosakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dgn aktiviti hidup yg positif.


If you were to ask your neighbor,
"What would give you peace of mind?" he might tell you,
"A vacation in Bermuda!" or
"An extra hundred grand would give me peace!", or
"A new Ferrari would make me content!"

But going places – and getting stuff – is usually a temporary solution ...
Peace of mind rarely comes from ge tting more stuff.
Getting more stuff usually leads to wanting even more stuff!
Peace of mind starts with being grateful for what we have right now.


When we are thankful for what we have - for the friends we have, and for the things we've got, we attract more good people and good things!

People who always complain about what they DON'T HAVE, stay stuck. Complainers attract more things to complain about!
It is a law of life. It's hard to explain, but you can observe it around you.
We get more of what we dwell upon.
That's why all the spiritual masters have taught the same lesson ..
"Start by being thankful. Be happy with what you have now, and more will come your way."

It's practical advice.
Every time you say a silent "thank you" you become more peaceful – and more power.


(i) Sembahyang Subuh    
Ia akan disiksa selama 60 tahun di dalam Neraka (bersamaan 60,000 tahun dunia)
(ii) Sembahyang Zuhur  
Dosanya seperti membunuh 1000 jiwa orang Islam
(iii) Sembahyang Asar  
Dosanya seperti ia meruntuhkan Kaabah
(iv) Sembahyang Maghrib  
Dosanya seperti ia berzina dengan ibunya (bagi lelaki) atau dengan  ayahnya (bagi perempuan)
(v) Sembahyang Isyak  
Allah swt. tidak redha ia hidup di bumi Allah swt. ini dan digesa agar  ia mencari bumi lain

Friday, November 18, 2011

good morning n have a nice day


Relationship isnt about whom u have known the longest …………..who came first or who cares the best…….its all about who came and never left. Take care of your LOVED ONES - Don't ever make the precious person GO AWAY from your life.
Enjoy Every Moment of life....

Boss Reaction After working 3 month here

In the begining.....Boss: Be good, you will be fine.

After a week
Must Work Hard k?

After a month
Must Work Hard for " Lim Peh " yu know!

After a Quarter
Can you hear me? you must work hard!!!

What a woman SHOULD know ...

enough money within her control to move out, rent a place of her own,
even if she never wants to or needs to...
something perfect to wear whether the employer,
or date of her dreams wants to see her in an hour...
a past juicy enough that she's looking forward to re-telling it in her old age....
one friend who always makes her laugh...and one who lets her cry...
eight matching plates, wine glasses with stems, and a recipe for a meal,
that will make her guests feel honored...
a feeling of control over her destiny....
how to fall in love without losing herself...
how to quit a job, break up with a lover,
and confront a friend without; ruining the friendship...
when to try harder...and WHEN TO WALK AWAY... 

that she can't change the length of her calves,
the width of her hips, or the nature of her parents.. 

that her childhood may not have been perfect...but its over...
what she would and wouldn't do for love or more...
how to live alone...even if she doesn't like it...
whom she can trust,  whom she can't,
and why she shouldn't take it personally...
where to go..
be it to her best friend's kitchen table...
or a charming inn in the woods...
when her soul needs soothing...
what she can and can't accomplish in a day... a month... and a year...

Tuesday, November 15, 2011

Isteri idaman

Kriteria isteri-isteri idaman adalah:

1. Seorang isteri yang cantik, pandai bersolek, memasak dan mengurus rumah adalah hal yang penting.

2. Seorang isteri yang periang, bertenaga, dapat membuat kita tertawa dan menghibur di kala duka juga penting.

3. Seorang isteri yang memahami, soleh, jujur, taat beribadah dan dapat dipercaya sangat penting.

4. Seorang isteri yang dapat memahami dan memuaskan anda secara lahir batin dan di tempat tidur juga sangatlah penting.

5. Tapi yang paling penting adalah ke empat-empat isteri tersebut di atas tidak saling mengenal satu sama

Selingkar Bicara

Dari sebatang pena setitik tinta mampu membuat manusia berfikir
Dari satu perkataan mampu membuat manusia berubah
Dari sebuah senyuman mampu membuat dunia ceria
Dari setitik akhlak yang kotor dapat melumurkan diri dalam noda
Dari mulut yang manis mampu menaburkan fitnah
Dari tangan yang lembut mampu menyebarkan aib orang
Dari kaki yang meniti kesesatan mampu tergelincir ke neraka

Monday, November 14, 2011

Difference between Love and Marriage

Love is holding hands in the street.
Marriage is holding arguments in the street .

Love is dinner for 2 in your favorite restaurant .
Marriage is a take home packet.

Love is cuddling on a sofa.
Marriage is one of them sleeping on a sofa.

Love is talking about having children.
Marriage is talking about getting away from children.

Love is going to bed early.
Marriage is going to sleep early.

Love is a romantic drive.
Marriage is arrive on tops curvy tarmac  .

Love is losing your appetite.
Marriage is losing your figure.

Love is sweet nothing in the ear.
Marriage is sweet nothing in the bank .

Tv has no place in love .
Marriage is a fight for remote control.

Love is 1 drink and 2 straws.
Marriage is 'Don t you think you've had enough!'.

Conclusion : 
'Love is blind,
 Marriage is an eye opener!'

 And , 
'Marriage is an institution. Love is blind.
 Therefore marriage is an institution for the blind.'

For Fun !!!

A Lawyer's Kindness

One afternoon, a wealthy lawyer was riding in the back of his limousine when he saw two men eating grass by the road-side. He ordered his driver to stop, and he got out to investigate.
'Why are you eating grass?' he asked one man.
'We don't have any money for food,' the poor man replied.
'Oh, well, you can come with me to my house,' instructed the lawyer.
But, sir, I have a wife and two children with me!'
'Bring them along!' replied the lawyer.

He turned to the other man and said: 'You come with us, too.'
'But I have a wife and six children,' the second man answered.
'Bring them as well' replied the lawyer.
They all climbed into the car, which was no easy task, even for a car as large as the limousine. Once underway, one of the poor fellows says: 'Sir you are too kind. Thank you for taking all of us with you.'
The lawyer replied: 'Glad to do it. You'll love my place; the grass is almost a foot tall.'

Who could it possibly be

Hillary Clinton went in for her yearly checkup and when she was finished, she asked her gynecologist how things looked. He said that he was pleased and that she is in great shape, and happily announced that she was also one month pregnant. She told the doctor that there was no way she could be pregnant, but the doctor insisted.
Hillary stormed out of the office, went to the receptionist and asked to call the White House. When the operator answered, she explained that it was Hillary and that she needed to talk with Bill right away.
The operator rang the oval office, Bill answered and Hillary said, "I can't believe it! I'm pregnant! You got me pregnant!"
The President remained silent.
Again, Hillary screamed, "I am pregnant! You got me pregnant!"
Finally Bill answered, "Who is this?"


Box of Cigars

A defendant in a lawsuit involving large sums of money was talking to his lawyer. "If I lose this case, I'll be ruined." "It's in the judge's hands now," said the lawyer.
"Would it help if I sent the judge a box of cigars?"
"Oh no! This judge is a stickler or ethical behavior. A stunt like that would prejudice him against you. He might even hold you in contempt of court. In fact, you shouldn't even smile at the judge." Within the course of time, the judge rendered a decision in favor of the defendant.
As the defendant left the courthouse, he said to his lawyer, "Thanks for the tip about the cigars. It worked!"
"I'm sure we would have lost the case if you'd sent them." "But, I did send them."
"What? You did?" said the lawyer, incredulously. "Yes. That's how we won the case." "I don't understand," said the lawyer.
"It's easy. I sent the cigars to the judge, but enclosed the plaintiff's business card."

1000 ciuman

Zaman ni zaman susah. Harga minyak naik terus, akibatnya terjadi pemberhentian di berbagai syarikat. Salah satunya yg terkena pemberhentian  ialah Suparjo dari Semarang , Indon. Bulan ni dia tak dapat kirim wang utk  isterinya di kampung halaman. Hanya dapat kirim surat yg isinya demikian:

Isteriku tercinta,

Maafkan kanda sayang, bulan ni kanda tak dapat kirim wang utk keperluan keluarga di rumah. Kanda hanya dapat mengirimkan
buatmu 1000 ciuman.

Kanda Suparjo


Seminggu kemudian Suparjo mendapat surat balasan dari isteri


Kanda Suparjo tersayang,

Terima kasih atas kiriman 1000 ciumanmu. Utk bulan ini Dinda akan menyampaikan laporan perbelanjaan keluarga:

Tukang minyak bersedia menerima 2 ciuman setiap kali membeli 5 liter minyak tanah.

Tukang letrik mahu dibayar dengan 4 ciuman setiap 10hb setiap bulan.

Tuan rumah mahu sewanya dibayar ansuran 3 kali ciuman setiap hari.

Tokeh kedai runcit tak mahu dibayar pakai ciuman. Dia mintak yg lain jadi  Dinda terpaksa berikan saja.

Hal yg sama juga kepada Guru Besar dan guru kelas sekolah di Nanang yg dah 3 bulan tertunggak.

Besok Dinda nak ke pajak gadai utk tukar 200 ciuman dgn wang tunai sebab  Tokeh pajak gadai dah sedia tukarkan 200 ciuman dan gadaian yg lain dgn  wang Rp650 ribu. Lumayan buat belanja sebulan.

Keperluan peribadi Dinda bulan ni mencapai 50 ciuman. 

Kanda tersayang..  

bulan ni Dinda merasa menjadi org paling kaya di kampung kita kerana Dinda  berikan hutang ciuman kepada ramai pemuda di kampung dan siap ditukar  dengan apa pun keperluan Dinda.

Yang dari kanda masih berbaki 125 ciuman, kanda ada fikiran bagaimana mahu  dihabiskan? Atau Dinda simpan dululah dalam tabung yer??

Paling sayang,
dari Dinda Suti Nirwingsih

....gedebuk. .. Suparjo pengsan!!!!

Friday, November 11, 2011

Engkau Bernama Kekasih - Saleem

Jelingan di matamu
Senyuman di bibirmu
Keayuan wajahmu
Sopan santun tingkahmu

Merasuk dan menggoda
Meracau dan menjelma
Melambai dan membelai
Asyiknya tak terkata

Tidur malamku tak lena
Tidur siang wajahmu menjelma
Lelap mata terkejut terjaga
Entah mengapa?

Larut ku dalam pesona
Hanyut aku di dalam igauan
Makan minum tiada keruan
Aduh sakitnya

Ingin hati denganmu berdua hidup bersama
Dalam suka nan indah berdua kekal bahgia
Ingin hati denganmu berdua hidup bersama
Dalam suka nan indah berdua kekal bahgia

Merdunya suaramu ,manja gurauanmu
Eloknya bahasaamu, lembutnya bicaramu
Tiada yang kedua, ataupun yang ketiga
Hanya kau selamanya, satu dan selamanya

Tidur malamku tak lena
Tidur siang wajahmu menjelma
Lelap mata terkejut terjaga
Entah mengapa?

Larut ku dalam pesona
Hanyut aku di dalam igauan
Makan minum tiada keruan
Aduh sakitnya

Ingin hati denganmu berdua hidup bersama
Dalam suka nan indah berdua kekal bahgia
Ingin hati denganmu berdua hidup bersama
Dalam suka nan indah berdua kekal bahgia

Makanan Jiwa - DOA

Salam Semua,

kalo ada masa, baca2 lah doa ni setiap pagi. Insya ALLAH, banyak ganjaran yang diperolehi

Friday, November 4, 2011

Doa Termakbul

Salam Semua,

asyik bermimpi di siang hari,,, menabung setiap hari tuk mendapatkan apa yang dihajati.. akhirnya impian cik elza nak memiliki kamera CANON EOS 1000D tercapai... ni la hasilnya, walaupun lambat akhirnya termakbul.... lepas ni, cik elza akan memahirkan dan memantapkan diri cik elza. harap2 semangat ini akan berpanjangan.... AMIN

Pertemuan Semula Selepas 12 tahun Terpisah

Penipuan di Internet

Salam Semua,

Cik elza ni, bukan la orang yang mudah percaya sangat apa2 pun yang ada dlm dunia cyber ni... sbb tu la, cik elza ni layan ajer asalkan tidak merugikan cik elza... 

Ceritanya bermula begini. cik elza kenal lelaki ni dalam FB, dia yang add cik elza. nama dia Reymond Johnson. katanya dia seorang manager di UK... dia chatting dengan cik elza hampir setiap hari. Suatu hari, dia kata nak kirim duit tuk cik elza... orang nak bagi duit, cik elza terima la.... 

lepas cik elza dapat email dia, cik elza pun check la dalam internet, cik elza jumpa email daripada cik Noor Ashikin Shahrom. terkejut cik elza baca dalam blog tu... email yang dia dapat sama seperti yang cik elza dapat (seperti yang cik elza lampirkan. semua maklumat dari blog ni and cik elza punya lampiran adalah sama)


Apa lagi, bermula la kisah dia nak menipu cik elza... dia pun call la cik elza, memberitahu cik elza bahawa duit tuk dah sampai di Malaysia, tetapi cik elza perlu membayar duit processing fees kepada mereka sebanyak RM4000. cik elza ni, sbb dah tau ini adalah penipuan, cik elza pun memberitahu mereka yang cik elza xnak bayar sbb kononnya cik elza cakap yg Mr Reymond ni dah bayar masa dia transfer aritu... mereka suh cik elza deal sendiri dengan Mr Reymond tu... cik elza pun chatting semula dengan Mr Reymond tu tuk citer apa yg berlaku. cik elza suh Mr Reymond tu bayarkan bagi pihak cik elza tp Mr Reymond kata dia dah x der duit. then cik elza tanya Mr Reymond napa dia x antar ajer guna maybank yang ada di UK.

Cik elza juga cakap kat Mr Reymond yang pihak Barclays bank akan return kan semula duit tu ke dalam bank. So, skrg Mr Reymond tu x der idea mcmana nak kenakan cik elza.

pengajaran: Jangan terlalu percaya, nanti binasa.


7 Sunnah Rasulullah

Wednesday, November 2, 2011

1st Time Menang GA !!!

Salam Semua,

ni lah tuah cik elza, kali pertama cik elza menang GA.. tima kasih kepada "Little Colour Shop" sbb memilih cik elza sebagai pemenang....

kemenangan ini menaikkan semangat cik elza supaya lebih kerap join GA yang dianjurkan.....terima kasih juga kepada cik ShidaSyakirin sebab selalu tag cik elza tuk mana2 GA yang disertainya..... 

kanak2 itu ibarat saya yang berada di khalayak ramai....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...