Followers

Monday, May 24, 2010

..:: Begedil Daging ::..

Bahan2 :
2 bj kentang
segenggam daging cincang
daun ketumbar (dicincang halus)
5 sudu besar bawang goreng
bawang putih (dikisar)
bawang besar (dikisar)
sedikit serbuk ketumbar
1 cawan air
1 biji telur (di pukul)

Cara2:
1. Masakkan minyak dan tumiskan bawang putih & bawang besar yang telah dikisar sehingga naik bau
2. Masukkan daging, air & garam . Masakkan daging tadi sehingga empuk, lembut dan air kering
3. Kentang dipotong dan digoreng hingga garing.
4. Setelah garing, tumbuk atau lenyekkan kentang itu hingga hancur
5. Kemudian ambil daging (yang telah dimasak td) dan gaulkan bersama kentang yg sudah dilenyek td.
6. Setelah itu masukkan daun ketumbar, bawang goreng, serbuk ketumbar & sedikit garam.
7. Gaul hingga semua bahan sebati. Kemudian ambil sedikit dan bulat2kan dengan saiz sederhana
6. Akhir sekali, celupkan dalam telur dan goreng.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...