Bahan2 untuk daging :
1/2 kg daging
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 camca ketumbar
1 camca jintan manis
garam
Bahan2 sambal:
10 biji cili besar (merah)
5 biji cili api
2 biji bawang merah
Garam
Minyak masak
Asam keping/ air perahan limau
Persediaan untuk daging :
Tumbuk bawang besar, bawang putih, ketumbar, garam & jintan manis. Kemudian rebuskan daging sehingga empuk
Potong daging nipis-nipis selebar 1 atau 2 inchi
Di tumbuk sedikit nipis (supaya tidak liat)
Gorengkan sehingga sedikit garing.Ketepikan
Persediaan sambal :
Tumbuk bahan2 sambal sehingga lumat
Goreng bahan2 yang telah ditumbuk dengan api yang kecil
Masukkan asam keping/ air perahan limau
Setelah masak, masukkan daging yang telah digoreng td.
No comments:
Post a Comment