Followers

Saturday, May 29, 2010

..:: Dendeng Daging ::..

Bahan2 untuk daging :
1/2 kg daging
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 camca ketumbar
1 camca jintan manis
garam

Bahan2 sambal:
10 biji cili besar (merah)
5 biji cili api
2 biji bawang merah
Garam
Minyak masak
Asam keping/ air perahan limau

Persediaan untuk daging :
Tumbuk bawang besar, bawang putih, ketumbar, garam & jintan manis. Kemudian rebuskan daging sehingga empuk

Potong daging nipis-nipis selebar 1 atau 2 inchi
Di tumbuk sedikit nipis (supaya tidak liat)
Gorengkan sehingga sedikit garing.Ketepikan

Persediaan sambal :

Tumbuk bahan2 sambal sehingga lumat
Goreng bahan2 yang telah ditumbuk dengan api yang kecil
Masukkan asam keping/ air perahan limau
Setelah masak, masukkan daging yang telah digoreng td.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...