Bahan2 :
1 bungkus mee suah
3 biji bawang putih (hiris halus / tumbuk)
3 sudu rempah sup (di bancuh dengan air)
10 ekor udang ( boleh digantikan dengan sotong / daging hancur)
2 biji kentang (potong dadu)
2 batang sayur sawi ( pilihan)
kiub ikan bilis (pilihan)
Sedikit minyak
Sedikit Garam
Cara2 :
1.Panaskan minyak dan tumis bawang putih
2.Masukkan rempah sup yang telah dibancuh, air serta garam (jika perlu) dan kiub ikan bilis dan biarkan sehingga mendidih. Air suah perlu banyak kerana mee suah akan menyerap air/kuah apabila sejuk.
3.Masukkan udang, kentang dan biarkan sebentar sehingga sayur layu sedikit. Lepas itu, masukkan sayur sawi (jika ada)
4.Seterusnya, masukkan mee suah.
7.Akhir sekali taburkan bawang goreng dan lada merah hiris.
No comments:
Post a Comment